Veelgestelde vragen

DIT! zijn veelgestelde vragen over Katwijk.

Strandhuisjes

VVV Katwijk verzorgt helaas geen kamerbemiddeling. Op de website www.vvvkatwijk.nl/overnachten vind je een groot aantal locaties. Je kunt hier doorklikken naar de websites van de verhuurders, zij hebben allemaal een reserveringsmodule waar je de beschikbaarheid kunt zien. En direct kunt boeken.

Nee, de strandhuisjes moeten van 1 november tot en met 1 februari van het strand weggehaald worden. Ze worden verhuurd vanaf ongeveer half februari tot eind oktober.

Nee, de strandhuisje worden voor minimaal een weekend of midweek verhuurd. In de zomer bieden de meeste Katwijkse aanbieders ze alleen voor een week of langer aan.

De kosten variëren van ongeveer € 450 tot € 600 voor een weekend en € 700 tot € 1.300 voor een week. De strandhuisjes worden niet per nacht verhuurd.

Er zijn vier aanbieders waar honden welkom zijn:
- Logeren aan Zee
- Strandhuisjes Willy Noord
- Strandhuisjes Willy Zuid
- Key West Strandhuisjes (in overleg)

Nee, de strandhuisjes zijn niet te koop.

Parkeren op het strand is niet mogelijk. Wel kun je bij vrijwel alle paviljoens met de auto tot op het strand rijden om je spullen uit te laden. Parkeren kan aan de boulevard (met een dagkaart) of in de parkeergarage onder de duinen (met een dagkaart of weekabonnement).

Strand

Tussen 1 april en 1 oktober zijn honden op de meeste stukken strand voor de kust van Katwijk alleen vóór 9.00 uur of ná 19.00 uur welkom. Als het minder goed weer is mogen zij wél de hele dag op het gehele strand (bij minder dan 18 graden en/of regen). Wil je bij mooi weer toch samen met jouw hond(en) van het strand genieten? Dat kan! Tussen Katwijk en Noordwijk (ten noorden van Beachclub Het Wantveld) is een stuk strand waar honden wél de hele dag lekker met je mee mogen.

Heel fijn: wanneer je met je hond op het strand mag, hoef je hem of haar niet aan te lijnen! Maar let op: je bent wel verplicht om de hondenpoep op te ruimen.

Tussen 1 april en 1 oktober zijn paarden op de meeste stukken strand voor de kust van Katwijk alleen vóór 9.00 uur of ná 19.00 uur welkom. Als het minder goed weer is mogen zij wél de hele dag op het gehele strand (minder dan 18 graden en/of regen). Bij Manage Jonker kun je een rit en/of les boeken.

Op het strand van Katwijk is wielrennen officieel niet toegestaan. Bij minder goed weer (en op andere rustige tijdstippen, zoals vroeg in de ochtend) worden wielrenners echter ‘gedoogd’, in de winter van 2017-2018 is er een proefperiode. Mountainbiken mag op die momenten dus wel, maar hou er rekening mee dat je als fietser te gast bent en bezorg wandelaars en spelende kinderen geen last!

Er is in Katwijk zelf geen nudistenstrand. Wel is er een naaktstrand op het grondgebied van Wassenaar. Dit stuk strand is echter het gemakkelijkst te bereiken vanuit Katwijk - neem hiervoor de meest zuidelijke strandopgang aan de boulevard. 

Nee, het is niet toegestaan om op het strand vuur te maken. Wel kun je bij de diverse strandpaviljoens een barbecue-arrangement boeken.

Steeds meer paviljoens staan ook in de wintermaanden op het strand! In de winter van 2018/2019 zijn alleen de volgende paviljoens niet op het strand te vinden: Willy Zuid, SandCBar, KW106, Key West, B.E.A.C.H. en Willy Noord.

Bereikbaarheid en parkeren

Bekijk hier een kaart met een overzicht van alle parkeermogelijkheden.

Parkeren op straat kost € 2,10 per uur. Parkeren in de openbare garages is € 1,80 per uur. Een dagkaart kost € 10, maar is alleen mogelijk bij de parkeergarages, langs de boulevard en bij de parkeerterreinen De Noordduinen en de Zuidduinen. Je koopt je dagkaart bij de kaartjesautomaat.

Op zondag is parkeren, met uitzondering van Parkeergarage Zeehos, overal gratis. Het is niet toegestaan om te parkeren in de zones voor vergunninghouders. 

Ga je naar Katwijk op vakantie? Bij parkeergarage Boulevard Zeezijde kun je voor € 25 een weekabonnement kopen.  

 

In Katwijk moet je van maandag tot en met zaterdag betalen. Op zondag is parkeren (met uitzondering van parkeergarage Zeehos) overal gratis. De tijden en de tarieven variëren. Op de VVV website vind je specifieke informatie.

Logeer je langere tijd in Katwijk? Een abonnement voor de parkeergarage Boulevard Zeezijde is dan een goed idee. Een abonnement kost € 25 per week. Je koopt dit abonnement bij de automaat.
Rij eerst de garage in - je krijgt dan een regulier parkeerkaartje (dit kaartje heb je verder niet meer nodig). Als je wilt uitrijden koop je bij de automaat een abonnement. Je krijgt dan een nieuw parkeerkaartje waarmee je gedurende een week kunt in- en uitrijden.  

Het adres van de parkeergarage Boulevard Zeezijde is:
Ingang Noord: Boulevard Zeezijde 13, 2225 BB Katwijk ZH
Ingang Zuid: Boulevard Zeezijde 27, 2225 BB Katwijk ZH

Kan je navigatiesysteem bovenstaande adressen niet vinden? Probeer dan:
Ingang Noord: Boulevard 47, 2225 AD Katwijk ZH
Ingang Zuid: Boulevard 115, 2225 HC Katwijk ZH
De parkeergarage is gevestigd onder de duinen, de ingang ligt tegenover deze adressen. 

Is deze garage vol? Op twee minuten afstand vindt u nóg 2 parkeergarages: garage Tramstraat en garage Princehaven - gevestigd aan de Tramstraat in Katwijk. Of parkeer op parkeerterrein De Noordduinen of De Zuidduinen.

Parkeren op het strand is niet mogelijk. Wel kun je bij vrijwel alle paviljoens met de auto tot op het strand rijden om je spullen uit te laden. Parkeren kan aan de boulevard (met een dagkaart) of in de parkeergarage onder de duinen (met een dagkaart of weekabonnement).

Vrijwel alle garages worden beheerd door de gemeente Katwijk. Je kunt contact met hen opnemen via telefoonnummer 071 406 50 00. Parkeergarage Zeehos heeft een commerciële beheerder. Bekijk hier de contactgegevens.

Vrijwel alle garages worden beheerd door de gemeente Katwijk. Je kunt contact met hen opnemen via telefoonnummer 071 406 50 00. Of stuur je klacht, bij voorkeur vergezeld van de details van de transactie en - als je dat hebt - een afbeelding van het parkeerticket, naar info@katwijk.nl.
Parkeergarage Zeehos heeft een commerciële beheerder. Bekijk hier de contactgegevens.

Vrijwel alle garages worden beheerd door de gemeente Katwijk. Je kunt contact met hen opnemen via telefoonnummer 071 406 50 00. Parkeergarage Zeehos heeft een commerciële beheerder. Bekijk hier de contactgegevens.

Ja. Met je kaart (ook een buitenlandse kaart) duidelijk herkenbaar achter de voorruit mag je overal in Katwijk op straat parkeren, óók in gebieden voor vergunninghouders. Je hoeft dan geen parkeergeld te betalen. Parkeer je in een van de garages? Dan ben je wel parkeergeld verschuldigd (€ 1,80 per uur). 

Kan ik een rondleiding boeken door Parkeergarage Zeezijde? Dat kan. Neem hiervoor contact op met VVV Katwijk (Marian Krijgsman, 071 407 54 44), gemeente Katwijk (Jacko Verdoes, 071 406 51 22) of het Hoogheemraadschap van Rijnland (Marlinde Hoek, 071-306 30 57). Er is ook een gratis te downloaden doe-het-zelf-rondleiding, oa te vinden via vvvkatwijk.nl.

Nee, er is geen speciale bewaakte fietsenstalling. Wel kun je – tijdens de openingstijden van de garage – je fiets stallen in de overdekte parkeergarage aan de Tramstraat.

De TheaterHangaar, waar de Musical Soldaat van Oranje wordt opgevoerd, is vanuit Katwijk per fiets goed te bereiken. Vanaf het centrum ben je ongeveer 20 minuten onderweg. Het is een mooie route, die je langs de duinen voert. Je moet er rekening mee houden, dat de TheaterHangaar niet in een stedelijk gebied ligt. Het is 's avonds laat redelijk stil langs deze route. Wanneer je dit niet prettig vindt, kun je beter een taxi nemen of met de auto gaan. Er is bij de TheaterHangaar voldoende parkeergelegenheid (betaald) aanwezig.

Ja, dat kan. Afhankelijk van je startlocatie ligt de Keukenhof op zo’n 15-20 kilometer afstand. Je bent ongeveer een tot anderhalf uur onderweg. Onderweg krijg je alvast een voorproefje, want de route loopt dwars door de Bollenvelden!

Ja. Op verschillende dagen vertrekt er vanuit het Prins Hendrikkanaal een rondvaartboot van Rederij Van Hulst | Groene Hart Cruises. Kijk voor het vaarschema en tickets op www.rederijvanhulst.nl.
Ook kun je in de zomermaanden op dinsdag, woensdag en zondag gebruik maken van de waterpendel die van en naar Leiden vaart.

Ja, dat kan. Er zijn diverse plekken in Katwijk waar je de mogelijkheid hebt om je fiets op te laden. Lees dit artikel voor de adressen

Er is in de buurt van het centrum van Katwijk een speciale parkeerplaats voor bussen (2 plekken): op de Boulevard in Katwijk, net ten zuiden van de kruising met de Seinpoststraat. Dit is ongeveer 300 meter van het centrum van Katwijk.

Wanneer deze plaatsen bezet zijn, kun je als alternatief parkeren op een van de parkeerplaatsen voor bussen en vrachtwagens in industriegebied t' Heen (bijvoorbeeld aan de Zeilmakerstraat of de Wagenmakerstraat) of industriegebied ‘s Gravendijck ('s-Gravendijckplein).

Voor rolstoelgebruikers

Ja. Met je kaart (ook een buitenlandse kaart) duidelijk herkenbaar achter de voorruit mag je overal in Katwijk op straat parkeren, óók in gebieden voor vergunninghouders. Je hoeft dan geen parkeergeld te betalen. Parkeer je in een van de garages? Dan ben je wel parkeergeld verschuldigd (€ 1,80 per uur). 

Katwijk heeft een authentiek karakter: veel hotels, B&B's, appartementen en andere overnachtingsplekken zijn gevestigd in oudere panden. Dit geldt ook voor een groot aantal restaurants en andere horeca-gelegenheden. Er is hier vaak geen lift aanwezig, de accommodatie is niet gelijkvloers of de deuren zijn onvoldoende breed.

De faciliteiten voor bezoekers die afhankelijk zijn van een rolstoel, zijn daarom helaas niet zo uitgebreid aanwezig als we graag zouden willen. Wil je een locatie bezoeken? Informeer eerst telefonisch of de faciliteiten aan jouw behoeften voldoen.

Welke faciliteiten zijn er wel?

- Op Molencaten Park Noordduinen zijn drie mindervaliden-duinhuisjes te huur. Je kunt ook overnachten bij Suites aan Zee of bij Hofje aan Zee. Beide locaties vind je via www.steedsaanzee.com. Informeer vooraf bij de locatie of de faciliteiten voldoende zijn om in jouw specifieke behoeften te voorzien.
- Op verschillende plekken in Katwijk kun je gratis gebruik maken van een strandrolstoel, een zogenaamde 'Jutter'. Meer informatie vind je op de website van de gemeente Katwijk. De strandpaviljoens zijn overigens zonder uitzondering per auto te bereiken. Je mag bij het paviljoen zelf niet parkeren, maar je kunt je hier wel laten afzetten. Parkeren kan wél heel dichtbij, bijvoorbeeld in de parkeergarage Boulevard Zeezijde (zie volgende bullit).
- Direct aan zee, onder de duinen is een ruime parkeergarage gevestigd, deze is ingericht op het ontvangen van gasten met een fysieke beperking. Dit is Parkeergarage Boulevard Zeezijde. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een lift en er zijn hier ook ruim opgezette toiletvoorzieningen met faciliteiten voor mindervaliden. Vanaf de garage zit je bovendien zó in het gezellige (winkel)centrum van Katwijk.
- Katwijk heeft een prachtige wandelboulevard, met gedeeltelijk verharde (schelpen)paden - ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers!
- Het Katwijks Museum is een locatie die goed uit de bus kwam bij de 'Museumcheck' die in 2014 door de ANWB werd uitgevoerd. Hierbij werden verschillende locaties beoordeeld op toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers.
- Wil je Katwijk bezoeken en ter plaatse een rolstoel, scootmobiel of een ander hulpmiddel huren? Daarvoor kun je terecht bij de Katwijkse vestiging van Welzorg (www.welzorg.nl). Je kunt ook aan je gastheer of –vrouw vragen om voor je te boeken. Dat is vaak gemakkelijker en soms ook voordeliger.

Honden

Tussen 1 april en 1 oktober zijn honden op de meeste stukken strand voor de kust van Katwijk alleen vóór 9.00 uur of ná 19.00 uur welkom. Als het minder goed weer is mogen zij wél de hele dag op het gehele strand (bij minder dan 18 graden en/of regen). Wil je bij mooi weer toch samen met jouw hond(en) van het strand genieten? Dat kan! Tussen Katwijk en Noordwijk (ten noorden van Beachclub Het Wantveld) is een stuk strand waar honden wél de hele dag lekker met je mee mogen.

Heel fijn: wanneer je met je hond op het strand mag, hoef je hem of haar niet aan te lijnen! Maar let op: je bent wel verplicht om de hondenpoep op te ruimen.

Er zijn vier aanbieders waar honden welkom zijn:
- Logeren aan Zee
- Strandhuisjes Willy Noord
- Strandhuisjes Willy ZuiD
- Key West Strandhuisjes (in overleg)

Alleen bij Vakantiepark Koningshof kun je je hond(en) meenemen. Er is een speciaal veld, waar je samen met andere hondenliefhebbers kunt kamperen.

Op de website van VVV Katwijk kun je een brochure downloaden waarin eenvoudig terug te vinden is bij welke accommodaties je je hond(en) kunt meenemen. Ook kun je de brochure hier per e-mail of post aanvragen. 

Overnachten campers en kamperen

VVV Katwijk verzorgt helaas geen kamerbemiddeling. Op de website www.vvvkatwijk.nl/overnachten vind je een groot aantal locaties. Je kunt vervolgens zelf contact opnemen met de verhuurder om de beschikbaarheid op te vragen en eventueel gelijk te reserveren doen.

Tip: de hotels, B&B's, campings en strandhuisjes hebben vrijwel allemaal een boekingsmodule op hun website - zo boek je de meest voordelige vakantie! Op de VVV-website vind je bovendien een boekingsmodule van Booking.com, waar veel Katwijkse aanbieders bij zijn aangesloten. Zo zie je direct wat er beschikbaar is op de datum die jij naar Katwijk wilt komen!

Er zijn in onze regio al enige jaren plannen om langs de openbare weg camperplaatsen te realiseren waar je mag overnachten. Op dit moment is deze mogelijkheid er helaas nog niet. Je kunt met je camper vooralsnog dus helaas alleen op de campings terecht. Ook in de ons omringende gemeenten zijn geen camperplaatsen aan de openbare weg.

Er zijn in Katwijk drie campings. Vakantiepark Koningshof ligt in Rijnsburg, iets verder weg van zee, maar met de meest uitgebreide faciliteiten (zoals een klein binnen- en buitenzwembad en een tennisbaan). Hier zijn ook stacaravans te huur. Camping De Zuidduinen ligt in het duin, op loopafstand van zee. Dit is een relatief kleinschalige familiecamping, er zijn enkele trekkershutten te huur. Molecaten Park De Noordduinen ligt ook op loopafstand van zee. Dit is een grotere camping, waar - naast stacaravans - ook bungalows gehuurd kunnen worden. Er zijn een klein binnen- en buitenzwembad en een gezellig restaurant.

Alleen bij Vakantiepark Koningshof kun je jouw hond(en) meenemen. Er is een speciaal veld, waar je samen met andere hondenliefhebbers kunt kamperen.

Er zijn niet veel locaties geschikt voor grotere groepen. Er zijn geen kampeerboerderijen of iets dergelijks beschikbaar. Je kunt natuurlijk wel meerdere accommodaties bij één aanbieder boeken, bijvoorbeeld bij een van de campings, een hotel of B&B. Molecaten De Noordduinen heeft daarnaast enige ruimte voor congressen of bijeenkomsten.

Trouwen

Ja, dat kan. Alle strandpaviljoens zijn aan te wijzen als tijdelijke trouwlocatie. Je kunt alleen op het terrein van het paviljoen trouwen, niet op het strand zelf of langs de branding.

Dat kan natuurlijk. Wel moet je er rekening mee houden dat de meeste aanbieders maar weinig huisjes hebben, die in totaal ruimte bieden aan niet meer dan 25 tot 50 personen. Meerdere huisjes tegelijk boeken is alleen mogelijk als je jouw bruiloft ver vooruit plant!

Zijn er niet voldoende strandhuisjes meer beschikbaar voor al je gasten? Breng hen onder in één van de hotels of B&B's en boek alleen voor jullie zelf een huisje. Niets romantischer dan op jullie eerste dag als echtpaar wakker te worden van het geluid van de branding, toch? 

Soldaat van Oranje

De TheaterHangaar, waar de Musical Soldaat van Oranje wordt opgevoerd, is vanuit Katwijk per fiets goed te bereiken. Vanaf het centrum ben je ongeveer 20 minuten onderweg. Het is een mooie route, die je langs de duinen voert. Je moet er rekening mee houden, dat de TheaterHangaar niet in een stedelijk gebied ligt. Het is 's avonds laat redelijk stil langs deze route. Wanneer je dit niet prettig vindt, kun je beter een taxi nemen of met de auto gaan. Er is bij de TheaterHangaar voldoende parkeergelegenheid (betaald) aanwezig.

Eigenlijk niet. Er zijn twee adressen, alle twee op iets meer dan 30 minuten loopafstand (Bed & Breakfast Panbos en Bed & Breakfast Het Oude Dorp). Per fiets is de TheaterHangaar beter te bereiken.

Er is niet bekend hoe lang de musical nog door zal gaan.

Bij vrijwel alle overnachtingsadressen zul je zelf eerst je tickets moeten boeken. Er zijn diverse arrangementen, deze hebben echter betrekking op een of meer overnachtingen, gecombineerd met een ‘Soldaat van Oranje-diner’.

Bollenstreek | Keukenhof

In 2019 is de Keukenhof geopend van 21 maart tot en met 19 mei.

De bloementuin is gedurende de hele openingsperiode de moeite waard, er worden telkens wisselende thema-activiteiten en exposities georganiseerd. De Keukenhof is echter op haar mooist in de tweede helft van april.

Ja, dat kan. Afhankelijk van uw startlocatie ligt de Keukenhof op zo’n 15-20 kilometer afstand. U bent ongeveer een uur onderweg. Onderweg krijgt u alvast een voorproefje, de route loopt dwars door de Bollenvelden.