In dit lokale Rijnsburgse museum kom je meer te weten over Baruch Spinoza. Spinoza was een vrije denker en een beroemde Nederlandse filosoof die in de 17e eeuw leefde. Misschien ken je hem nog wel van het oude biljet van duizend gulden!

Baruch Spinoza woonde van 1661 tot 1663 in het Rijnsburgse huisje, waarin het museum is gevestigd. Het Spinozahuis is al sinds 1899 in gebruik als museum! Het werd in 2012 gerenoveerd en aangepast aan de moderne tijd. 

Unieke boekencollectie

Vooral de unieke bibliotheek, die Spinoza inspireerde tot zijn - voor die tijd zeer moderne denkbeelden - is een bezoek waard. Deze collectie boeken, een reconstructie van de bibliotheek van Spinoza ten tijde van zijn dood, vind je nergens anders ter wereld. Het bevat zo'n 160 boeken uit verschillende wetenschappelijke disciplines, zoals de theologie, literatuur, filosofie, mathematica, anatomie en astronomie.

De bibliotheek geeft een aardig idee van welke thema's Spinoza inspireerden tot het schrijven van zijn eigen grootste werk: de Ethica. Centraal thema hierin is de opbouw van het universum en de plaats van de mens hierin. Het boek bestaat uit vijf delen en werd pas ná zijn dood uitgegeven. De hierin door Spinoza beschreven denkbeelden waren in die tijd overigens niet onomstreden! 

Maar je vindt in het museum zeker niet alleen oude boeken. Je kunt bekijken hoe de studeerkamer van Spinoza eruit moet hebben hebben gezien. Er zijn ook schilderijen en voorwerpen uit de tijd van Spinoza verzameld. En in het gastenboek kun je de handtekening bewonderen van niemand minder dan Albert Einstein! 

Gevelsteen

Het Spinozahuis wordt gesierd door een gevelsteen met hierin de inscriptie van een deel van een gedicht van Dirck R. Camphuysen (zie foto):

Ach! waren alle Menschen wijs,
En wilden daarbij wel! 
De Aard waar haar een Paradijs,
Nu isse meest een Hel.

Dit gedicht zou ook tijdens Spinoza's verblijf in Rijnsburg op de gevel hebben gestaan. 

Praktische informatie

Het Spinozahuis is geopend van dinsdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur. Voor volwassenen is de toegangsprijs € 3,50. Kinderen tot en met zestien jaar, leden van de vereniging 'Het Spinozahuis' en houders van een museumjaarkaart hebben gratis toegang. De vrijwilligers van het museum verzorgen op verzoek ook rondleidingen. Aanvragen kan via 071 - 402 92 09 of per e-mail naar rondleiding@spinozahuis.nl

Je vindt het museum aan de Spinozalaan 29 in Rijnsburg. In de omgeving kun je overal gratis parkeren. Het museum is ook bereikbaar met het openbaar vervoer. Neem dan bus 37 of bus 237 vanaf Leiden Centraal station.

Wil jij meer weten over Spinoza of het Spinozahuis? Op de website www.spinozahuis.nl vind je meer informatie!