De Limes

Wist jij dat Katwijk een belangrijke rol vervulde in de verdediging van het Romeinse Rijk? De Rijn diende in die tijd als noordgrens van het rijk en werd ook wel de Limes (‘grens’ of ‘pad’ in het Latijn) genoemd. Langs deze grens stonden meerdere verdedigingsvestigingen die ook in Katwijk en Valkenburg hun sporen hebben nagelaten.

Rustpuntlocaties in Katwijk

De plekken zelf liggen begraven onder de grond. Maar de gemeente heeft op wel 4 plekken rustpunten ingericht met picknicktafel, banken en een informatiepaneel dat je meer vertelt over de Romeinse vondsten die daar in de buurt zijn gedaan. Leuke plekken om even bij te komen en te lezen over Katwijk in de tijd van de romeinen.

De 4 rustpuntlocaties zijn:

- Locatie Brittenburg / Kunstwerk Kallas Toren bij de kruising Kanaaldijk-Buitensluis in Katwijk.

- Locatie Limesbord Castellum Valkenburg bij het ‘Schilden kunstwerk’ aan het Veerpad in Valkenburg.

- Locatie kunstwerk Poort van Katwijk bij het grasveld bij kunstwerk ‘Pilum’ aan de Voorschoterweg in Valkenburg.

- Locatie Zanderij, Kantineweg/Walstropad bij de aanlanding van de brug over de Westerbaan in Katwijk.

De Limes voor kinderen

Ook kinderen kunnen op een speelse wijze kennis maken met de Romeinen. Bij het VVV kantoor is namelijk gratis het Limespaspoort op te halen. Bestemd voor kinderen vanaf een leeftijd van ongeveer 8 jaar. In het Limespaspoort staan allemaal plekken in de regio die tot het Romeinse grensgebied behoorden. Het is gevuld met leuke weetjes én creatieve opdrachten die zij alleen of samen kunnen doen. En als de godin Fortuna aan kun kant staat, winnen ze er misschien zelfs een prijs mee!