De Limes

Wist jij dat Katwijk een belangrijke rol vervulde in de verdediging van het Romeinse Rijk? De Rijn diende in die tijd als noordgrens van het rijk en werd ook wel de Limes (‘grens’ of ‘pad’ in het Latijn) genoemd. Langs deze grens stonden meerdere verdedigingsvestigingen die ook in Katwijk en Valkenburg hun sporen hebben nagelaten. Wil je meer weten over de Limes? Kijk dan ook eens op de website vvvkatwijk.nl/limes.

Romeinse Limespad - Wandelroute van het jaar 2019

Het Romeinse Limespad is in 2019 uitgeroepen tot wandelroute van het jaar. De lange-afstandswandelroute (LAW 16) is in totaal 275 kilometer lang en eindigt in Berg en Dal, maar start in onze gemeente! Het Romeinse Limespad werd in 2018 door Wandelnet ontwikkeld. De jury kende de prijs toe vanwege het originele thema, de uitstekende bewegwijzering en de rustige wegen. Ook de routegids werd erg goed beoordeeld, deze kun je hier bestellen

Ben jij geen lange-afstandswandelaar? Je kunt vanaf Katwijk ook alleen het eerste stuk wandelen. De route start bij de buitensluis in Katwijk en loopt tot Leidsche Hout. De totale afstand is 13 kilometer en de route leidt je langs diverse punten die een rol speelden in de romeinse geschiedenis van ons gebied. Wil jij direct op pad? Je kunt dit stuk van de route hier gratis downloaden

Met eigen ogen

Wil jij weten hoe onze omgeving er in de Romeinse tijd uitzag? In het Katwijks Museum kun je een kaart uit de Romeinse tijd bekijken. Deze Peutingerkaart is erg bijzonder. De kaart is vernoemd naar de monnik Konrad Peutinger, die kopiën maakte van een originele Romeinse kaart uit de tijd van keizer Augustus (27 voor Chr. - 14 na Chr.). Van de kopieën van Peutinger zijn gravures gemaakt. Een van de herdrukken die met de originele gravures is gemaakt, hangt in het Katwijks Museum. Ook is er een interactieve toelichting ontwikkeld. 

9 februari - 25 mei 2019: Expositie 'Verdronken Ruïne'
Heeft De Brittenburg echt bestaan? Er bestaan tekeningen van het fort, maar oorspronkelijke resten zijn met moderne hulpmiddelen nooit gevonden. In het Katwijks Museum is tot en met eind mei 2019 een expositie te zien die tóch antwoord probeert te geven op dit lokale mysterie. 

Maak een reis door de tijd!
Van de twee forten in Katwijk is een digitale reconstructie gemaakt:

  • De Brittenburg in Katwijk, het verdwenen castellum (fort) van Katwijk aan Zee. Of het fort nog op de zeebodem aanwezig is blijft een raadsel. De app is te vinden onder de naam TimeTravel Katwijk Brittenburg in de App Store en Google Play.
  • Het Castellum in Valkenburg, één van de  best onderzochte forten uit de Laat-Romeinse tijd. De app is te vinden onder de naam TimeTravel Valkenburg in de App Store en Google Play

Te vinden langs de Limes

Maak te voet, op de fiets of met de auto een tocht langs de vindplaatsen binnen de gemeente Katwijk en krijg een goed beeld van de Romeinen in Katwijk. Op 6 belangrijke vindplaatsen in Katwijk staat of ligt een Limes informatiepaneel. De gemeente heeft vier van deze locaties ingericht als picknickplek. Leuke plekken om even bij te komen tijdens een wandeling of fietstocht en te lezen over de rol die de rustpuntlocaties speelden in de Romeinse Tijd. De vier rustpuntlocaties zijn:

  • Brittenburg/Kunstwerk 'Kallas Toren' - bij de kruising Kanaaldijk-Buitensluis in Katwijk 

  • Limesbord Castellum Valkenburg - bij het 'Schildenkunstwerk' aan het Veerpad in Valkenburg

  • Kunstwerk Poort van Katwijk - bij het grasveld bij kunstwerk 'Pilum' aan de Voorschoterweg in Valkenburg

  • Zanderij, Cantineweg/Walstropad - bij de aanlanding van de brug over de Westerbaan in Katwijk

Er is ook informatie te vinden op het Castellumplein in Valkenburg en bij de reconstructie van de Romeinse weg langs de N206.

De Limes voor kinderen

Ook kinderen kunnen op een speelse wijze kennis maken met de Romeinen. Bij het VVV kantoor is namelijk gratis het Limespaspoort op te halen. Bestemd voor kinderen vanaf een leeftijd van ongeveer 8 jaar. In het Limespaspoort staan allemaal plekken in de regio die tot het Romeinse grensgebied behoorden. Het is gevuld met leuke weetjes én creatieve opdrachten die zij alleen of samen kunnen doen. En als de godin Fortuna aan kun kant staat, winnen ze er misschien zelfs een prijs mee!