In Katwijk Is Alles Anders

Het karakter van de Zuid-Hollandse kustplaats Katwijk kan in drie woorden worden samengevat: 'voetbal, vis en volle kerken'” Zo schrijft de Volkskrant in 2011 in de recensie over ‘In Katwijk Is Alles Anders’. In dit boek van Van Deursen lees je een gedetailleerd verslag van de veranderingen in het vissersdorp van 1940 tot 2005. Je leest hoe Katwijk zich opende voor de buitenwereld, en toch het eigen karakter behield. Ook de visserij komt aan bod, net als het cultuurverschil tussen Katwijk aan Zee en Katwijk aan den Rijn. Ben jij geïnteresseerd in de Katwijkse geschiedenis? Dan is dit een boek dat je echt moet lezen!

Zeewijk

Dit is niet één verhaal over Katwijk, maar wel drie! In deze omnibus zijn de drie romans van schrijver Robert Haasnoot over het dorpje ‘Zeewijk’, dat eigenlijk gewoon Katwijk is, gebundeld. De drie boeken die in deze bundel zitten zijn ‘Waanzee’, ‘Steenkind’ en ‘De Heugeling’. De romans werden allemaal goed ontvangen en er zijn lovende recensies te vinden, bijvoorbeeld van de kranten ‘Trouw, Spits’ en het ‘NRC Handelsblad’. Van Waanzee werd zelfs een Duits toneelstuk opgevoerd!

De familie Duinen

‘De familie Duinen’ van Adri van Beelen is het nieuwste boek over Katwijk. Het is namelijk pas uitgebracht in oktober 2017. ‘De familie Duinen’ volgt het verhaal van de Katwijker Willem Duinen, van zijn geboorte in 1914 tot aan het jaar 2000. Van Beelen beschrijft met liefde en inlevingsvermogen de levens van de Katwijkers in het boek, zowel die van de oudste generatie, als die van de jongeren. Ook in hun bestaan speelt Katwijk nog steeds een hoofdrol.

Mia Bruyn-Ouwehand

De enige vrouw in het rijte: Mia Bruyn-Ouwehand. In 1895 werd zij geboren als Maria in Katwijk aan Zee. Ze staat vooral bekend om haar trilogie die zich afspeelde in het Katwijk van vlak voor de Eerste Wereldoorlog tot vlak na de Tweede Wereldoorlog. De boeken heten ‘De Rhynmonders’, ‘Springvloed’ en ‘Dreigende branding’. Het zijn geen boeken die je zomaar in de boekhandel vindt, dus mocht je er een vinden dan heb je geluk!