Het Spinozahuis in Rijnsburg

Wist je dat er in Rijnsburg een wereldberoemde filosoof woonde en wil je meer te weten komen over zijn werk? Bezoek dan tijdens de museumweek het Spinozahuis in Rijnsburg! Al vanaf het eind van de 19de eeuw staat het huis van Benedictus de Spinoza open voor bezoek en bewondering. De bibliotheek die Spinoza bij zijn dood bezat, is grotendeels gereconstrueerd en telt meer dan 150 boeken over verschillende takken van wetenschap.

Museum Oud-Rijnsburg

In Museum Oud-Rijnsburg ervaar je de rijke geschiedenis van het dorp Rijnsburg, vanaf de oorsprong tot aan de hedendaagse tijd. Het museum laat zien wat er door de eeuwen heen in Rijnsburg heeft plaatsgevonden. Met bijvoorbeeld tentoonstellingen over de Abdij (opgericht door Petronella van Saksen), Spinoza, de oorlogsjaren van Rijnsburg en natuurlijk de bloemenveiling FloraHolland.

Let wel op! Het Museum Oud-Rijnsburg is alleen geopend op zaterdag!

Het Torenmuseum in Valkenburg

Als kerktoren verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog maar eind jaren 90 herbouwd als museum van Valkenburg. Het dorp heeft een belangrijke rol vervuld in de Romeinse tijd en dat is terug te zien in het Torenmuseum. Deze tentoonstelling schept een beeld van hoe men meer dan 2000 jaar geleden leefden. Zo is te zien hoe Valkenburg vroeger diende als castellum ter verdediging van de Limes (de grens van het Romeinse Rijk).

Wat wel een vermelding waard is, is dat de toren voorzien is van een lift. Daardoor is het ook toegankelijk voor mindervaliden. Ook het Torenmuseum is alleen geopend op zaterdag!

Stoomtrein Katwijk Leiden

Aan het Valkenburgse Meer ligt het smalspoormuseum Stoomtrein Katwijk Leiden. Een museum dat je kennis laat maken met één van de belangrijkste vormen van transport uit de geschiedenis. Bij de treinen van nu is er wel een beeld maar enig idee hoe de treinen er vroeger uitzagen? In het smalspoormuseum Stoomtrein Katwijk Leiden zijn verschillende antieke modellen te bewonderen, zowel stoom- als diesellocomotieven. Vanaf nu kun je er ieder weekend langskomen om te ervaren hoe belangrijk het spoor ooit was!

Het Katwijks Museum

Dit museum is gevestigd in een voormalige monumentale rederswoning midden in het hart van Katwijk. Op het moment is de tentoonstelling ‘Symbolisch Realisme’ van kunstenaar Johan de Vries te zien. Een expositie bestaand uit maar liefst 50 kunstwerken die in bruikleen zijn van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De vaste collecties en wisselende exposities over lokale en streekgebonden bezienswaardigheden maken het zeker de moeite waard om deze week een kijkje te nemen in het Katwijks Museum.