Kattukse kippen

Kijk niet raar op als je door een Katwijker gewaarschuwd wordt voor Katttukse kippen. Aan de kust vind je veel van deze ‘kippen’ – hiermee worden meeuwen bedoeld. Ze zijn erg brutaal en weten de nietsvermoedende toerist nog wel eens een ijsje of zelfs een heel broodje vis uit de handen te grissen!

Horecabezoek

Bij de visboer bestel je in Katwijk een lekker portie garrend - dit is de lokale term voor garnalen. Andere uitdrukkingen om te onthouden als je de horeca wilt bezoeken zijn de koffie is boâl (de koffie is klaar), een striempje cake (een plakje cake) en ’k heb kik en bun (ik zit vol). Bij de rekening vind je in Katwijk vaak een stravvertje (een pepermuntje). Jan Hagel heet in Katwijk een knipje (klik hier voor het recept). En krijgen je kinderen een citertje aangeboden? Neem het gerust aan, het is in Katwijk slechts een glaasje frisdrank.

In het durp

De wurft, oftewel de boulevard, is de trots van Katwijk aan zee. Maar zorg dat je niet voor skobbeldedonk loopt (voor gek loopt), dan kun je beter nieuwe kleren aanschaffen in het nabijgelegen durp of het dorrep. Hiermee wordt in het Katwijks niet het hele dorp, maar alleen het gezellige koopcentrum vlak achter de boulevard rondom de witte kerk bedoeld.

Het weer

Hòpe woei? Da’s niet best – dan waait het hard. Maar mak an (geen stress) misschien heb je geluk – als er gezegd wordt ‘Alles is vur Lâie’, dan wordt er bedoeld dat de donkere wolken Katwijk wel voorbij zullen trekken en de regen in buurgemeente Leiden pas zal vallen. Vergeet bij mooi weer niet om je regge (je rug), je skoure (schouders) en je pens (buik) in te smeren met zonnebrand!

Fiets huren?

Met de fies (fiets) ben je zo in Noortuk (Noordwijk) of Skevelingen (Scheveningen). Je spullen kun je meenemen op het achterbankje (bagagedrager). Wil je samen op pad? Huur een twiefies of een achtermekàrrefies (een tandem).

Aanspreekvormen

Katwijk ontvangt veel badgasten. Lokaal wordt deze term echter niet altijd positief bedoeld (Wat benne dat voor badgasten?!? - als mensen zich bijvoorbeeld vreemd gedragen). Neef of neeffie is een informele aanspreekvorm voor (jonge) mannen. Kinderen worden vaak klant genoemd. Behalve als ze kattenkwaad uithalen - dan horen zij ‘k skou je waer, lilleke draek (ik waarschuw je, lelijke draak)!

Andere handige woorden:

Kneizerij – heimwee
Temet | Bekant – bijna
Gunter – verderop
Slopje – steeg
Welderis – soms
Pierewaye – uitwaaien

Zelf een favoriete Katwijkse uitdrukking? Deel hem op onze Facebookpagina!

Disclaimer:
Wij geven geen garanties dat iedere Katwijker jouw vakantie-Katwijks verstaat ;-). Er zijn bovendien verschillende varianten van de schrijfwijze van Katwijkse woorden en uitdrukkingen!

Bron: www.mijnwoordenboek.nl