Ontstaan

Het officiële geboortejaar van de vuurbaak is 1605, maar de allereerste vermelding van de vuurtoren komt al uit 1592. De vuurbaak in Katwijk de op één na oudste van Nederland, na de Brandaris op Terschelling. In de vuurtoren werd ’s nachts een licht ontstoken voor de vele Katwijkse schepen op zee. De vuurtoren was tot 1913 in gebruik. Hierna werd hij niet meer gebruikt, omdat er geen schepen meer aan land kwamen in Katwijk.

Een leuk weetje: in Katwijk werd kinderen verteld dat ze van de vuurbaak kwamen in plaats van dat ze door de ooievaar werden gebracht!

Eerste en Tweede Wereldoorlog

De Katwijkse vuurtoren heeft in beide wereldoorlogen een rol gespeeld. In de Eerste Wereldoorlog functioneerde de vuurbaak als uitkijkpost door de Koninklijke Marine. De toren werd toen permanent bemand door drie matrozen.

Tussen de twee oorlogen in werden er huizen gebouwd rondom de vuurbaak gebouwd. Met de Tweede Wereldoorlog werden deze weer allemaal afgebroken toen de Atlantikwall werd gebouwd. De vuurtoren werd in gebruik genomen als mitrailleurspost.

Na de Tweede Wereldoorlog werden er nieuwe huizen gebouwd in de buurt van de vuurtoren en rondom de toren werd het Vuurbaakplein gebouwd.

En daarna?

Na de oorlogsjaren had de vuurtoren eigenlijk geen functie meer. In 1971 is het gebouw uitgeroepen tot rijksmonument.

In 2005 bestond de vuurtoren alweer vierhonderd jaar. Vanwege dit speciale jaar werd de vuurtoren met krimpfolie omwikkeld dat daarna voorzien werd van een graffitikunstwerk. Na de zomer is dit weer verwijderd.

Vanaf 1968 wordt de vuurtoren iedere zomer (juli en augustus) opengesteld voor publiek. Vrijwilligers van het Katwijks Museum geven dan rondleidingen. Sinds 1980 heeft de toren gezelschap gekregen van de KW88 bomschuit op het Vuurbaakplein. De schuit ligt er in de zomermaanden.

 

Heb jij het fotoalbum van de vuurtoren gemist op onze Facebook pagina? Volg dan snel deze link!