garnalen trekken1.jpg (1)

Garnalen trekken

Voor de verkoop wordt er voornamelijk met kotters op garnalen gevist. Maar in Katwijk zijn ook veel hobbyisten actief die hun eigen garnalen vangen, hiervoor is – zolang het sleepnet niet te breed is - geen vergunning nodig. Zij gaan, gekleed in een waadbroek of –pak de zee in.

Benodigde materialen

Wanneer je alleen bent, kun je garnalenvissen met een ‘boomkor’. Dit is een sleepnet dat wordt opengehouden door een ‘boom’; een metalen buis aan de voorkant. Voor de kor is een ketting gemonteerd die over de bodem glijdt. Door de ketting worden de garnalen opgeschrikt. Ze komen in beweging en zwemmen het net in. Aan het net zit meestal een tuigje dat je om je bovenlichaam vastmaakt. Zo kun je het net eenvoudig achter je aanslepen.

Je kunt ook gebruik maken van een sleep- of bordennet. De techniek is ongeveer hetzelfde, alleen de materialen zijn anders. Voor het vissen met een sleep- of bordennet zijn twee personen nodig.

De beste tijd en plek om op garnalen te vissen

Van september tot april/mei vind je garnalen langs de kust.  Het beste tijdstip om te gaan trekken is twee uur voordat het eb wordt. Ook na een storm (wanneer het zeewater troebel is) kun je veel succes hebben. Je vangt de meeste garnalen tussen de eerste en de tweede zandbank. 

De vangst

Wanneer de vissers genoeg gevangen hebben (of moe zijn geworden van het trekken), trekken zij het net op het strand. Op een plastic zeiltje wordt het net of de kor geleegd en de vangst bekeken. Dat is soms nog opletten geblazen: als bijvangst zijn krabben (let op voor de scharen), stekelbaarzen (met pijnlijke stekels) of pietermannen (een klein giftig visje) niet ongewoon! De garnalen worden uitgezocht en in een emmertje mee naar huis genomen.

Zelf garnalen trekken?

Er is in Katwijk geen commerciële organisatie die garnalentrekken als activiteit aanbiedt. Maar wanneer je op het juiste tijdstip naar het strand gaat, zullen de Katwijkse garnalentrekkers je waarschijnlijk met veel plezier over hun hobby vertellen. Als je helpt met uitzoeken, mag je misschien zelfs wel een paar garnalen mee naar huis nemen.

Overigens kun je ook met een doodnormaal schepnet onder de juiste omstandigheden garnalen vangen. Wellicht niet genoeg voor een volledige maaltijd, maar zeker genoeg om een bij de winkel gekochte vissalade mee te garneren! Een schepnet is bijvoorbeeld te koop bij de Intertoys of de HEMA in Katwijk.

Mmm: garnalen eten

De Noordzeegarnalen zijn klein, maar staan bekend om hun romige smaak. Hoe moet je de zelf getrokken garnalen bereiden? Thuisgekomen spoel je de garnalen eerst flink af, je wilt tenslotte niet dat er zand in je maaltijd terecht komt! Daarna laat je de garnalen goed doorkoken. Je zet hiervoor een grote pan met water en een flinke schep zout op het vuur. Als het water kookt, doe je de levende garnalen in de pan. Wanneer er een witte schuimlaag is gevormd, draai je het gas laag en laat je de garnalen nog 3 tot 6 minuten koken – totdat ze mooi roze zijn. Giet ze daarna door een zeef of vergiet en laat ze afkoelen. Dat gaat het makkelijkst als je ze uitspreid op een theedoek of bakblik of iets dergelijks.

Pellen

Je kunt het beste wachten tot ze goed koud zijn voordat je de garnalen gaat pellen. Hiervoor pak je de garnaal aan de voor- en achterkant met je duim en wijsvinger vast. Beweeg je handen naar elkaar toe, totdat de garnaal ‘knakt’ en trek dan de staart en het kopje uit elkaar. Je kunt het vlees nu gemakkelijk tevoorschijn pellen uit de staart. Het kopje trek je eraf en dan is de garnaal klaar om te eten!

Het pellen van de garnalen is wel een tijdrovend klusje, zeker omdat de noordzeegarnalen vaak niet al te groot zijn. Traditioneel wordt hiervoor de hele familie ingeschakeld! Met z’n allen om de keukentafel is het klusje rap geklaard. En wie mee-pelt, mag mee-eten. De Hollandse garnaal is heerlijk in de pasta, in een salade of gecombineerd met andere vissoorten. Of maak er een klassieke garnalen cocktail van. Recepten genoeg! Onze favoriet? Simpel maar smaakvol: met een klein beetje peper en zout op een simpel wit bolletje – zo komt de smaak het best tot zijn recht. 

Hou jij van wat meer gemak? Bij de verschillende vishandels in Katwijk kun je terecht voor een heerlijke kant-en-klare portie Hollandse garnalen of een lekker garnalenslaatje. Eet smakelijk!

Bronnen:
Destrandvisser.nl (met informatieve video’s)
Garnalenvissers.nl