kunst bewerkt.jpg (1)

Kunstenaarskolonie

Schilderskolonie Katwijk: in het spoor van Toorop, Sluiter en Blommers

Katwijk is jarenlang een bekende schilderskolonie geweest. Tot ver buiten de landsgrenzen zijn ook nu nog werken te vinden van internationaal bekende schilders, waarin Katwijkse visserstaferelen de hoofdrol spelen. 

Aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw streken veel kunstenaars neer in Katwijk. Het harde dagelijks leven van de vissersmannen - maar óók van de vissersvrouwen - en de bomschuiten op het strand, gecombineerd met de weidse en vaak woeste zee, het leverde prachtige plaatjes op die dankbaar werden geschilderd.

In Katwijk woonden en werkten in die tijd verschillende gerenommeerde kunstschilders, zoals Jan Toorop, Willy Sluiter en B.J. Blommers. Zij verbleven in hotels, pensions en bij particulieren of lieten een huis of een atelier bouwen, waar zij vervolgens ook andere (internationale) schilders uitnodigden. De verschillende kunstenaars hadden ieder hun eigen invloed op de ontwikkeling van de Katwijkse schilderkunst. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk is allen – meestal zonder opsmuk - het dagelijks leven van de vissersfamilies in kaart brachten.

Hoewel de bomschuiten niet langer op het strand te vinden zijn is de kust van Katwijk ook vandaag nog een inspiratiebron voor veel kunstenaars. Zelf ervaren waar die aantrekkingskracht vandaan komt? Je bent van harte welkom in Katwijk! En neem gerust je schildersezel mee.